Spring til indhold

Artikel: Hvordan måler man en stegepande? Find den rette pande

Hvordan måler man en stegepande? Find den rette pande

mål pande

Er du også i tvivl om, hvilken størrelse din stegepande har, og hvordan man kommer frem til et specifikt mål på den? Så har vi samlet de vigtigste skridt til dig her, så du engang for alle kan have styr på dine panders størrelser. 

Hvordan måler man en stegepande?

En stegepande skal altid måles på dens øvre flade, altså fra pandens kant til kant, da det angiver diametermålet. Diameteren udgør tværmålet af panden og er altså den største målbare længde man kan finde frem til, når man har med runde flader at gøre. En pandens størrelse kan variere enormt meget, men typisk anses 28 cm som en standard størrelse for en normal stegepande. Disse normale pander vil ofte have en bunddiameter på cirka 20 cm, plus/minus op til 2 cm alt efter mærket på panden. 

Du kan altså gennem tre simple steps finde frem til størrelsen på dine stegepander derhjemme: 

 • Måle panden ovenfra, fra kant til kant for at finde diameteren 
 • Måle bunddiameteren på din pande, ved at vende panden om 
 • Vurdere om den ligger indenfor standardmålene med en bunddiameter på 20 cm og en diameter på 28 cm. 

Det vigtigste når man skal beslutte, hvilken størrelse stegepande man ønsker, er at overveje, hvad ens behov er i køkkenet. Har man en stor familie, hvor mange sultne maver skal mættes, vil en stor pande på mellem 28-32 cm være ideel, men er man alene, og kun laver små måltider, er en mindre pande på mellem 20-24 cm muligvis bedre. 


Hvilken type stegepander passer bedst?

Når man skal beslutte, hvilken type stegepande der passer bedst til ens køkken, er det vigtigt at vide, hvilket slags komfur man har derhjemme. Der er nemlig stor forskel på belægningen i pander, og det vil derfor ikke være muligt, fx. at bruge en støbejernspande på et induktionskomfur. 

Samtidig er det vigtigt at vide hvordan man skal håndtere panden, og hvor meget varme den tåler, så man ikke ødelægger den. Vi har derfor samlet de tre mest almindelige typer pander og kort uddybet deres kvaliteter/funktioner, så du nemt kan finde den stegepande, der passer bedst til dig og dit køkken. 


De tre mest almindelige typer af pander: 

 • Non-stick-pande:
  Kan ikke tåle for høj varme eller redskaber lavet af metal. Har ikke behov for fedtstof for at tilberede maden. Rengøres med varmt vand og sæbe. 
 • Støbejernspande:
  Vejer meget og er længe om at varme op. Holder på varmen i længere tid, og giver derfor god stegeskorpe. Rengøres med varmt vand og oliering efterfølgende. Holder meget længe, hvis den behandles korrekt. 
 • Sauterpande:
  Er god til wok- eller simreretter, da dens rumfang er stort og kanterne høje. Mulighed for at tilkøbe låg der passer til, så stanken fra madlavningen minimeres. 

Det er altså væsentligt at overveje flere parametre når man skal udskifte, købe eller blot ønsker at bevare ens nuværende pande, da det har stor indvirkning på ens madlavning og køkkens funktioner.

Læs mere

Hvad er en airfryer?

Hvad er en airfryer?

Hvad er en airfryer? En airfryer er en køkkenmaskine, der bruger varm luft til at tilberede maden. Mange betegner den også som en lille ovn, dog kan den tilberede de fleste madvarer på halvdelen af...

Læs mere
Hvilke stegepander bruger kokke? Se hvilke der anvendes mest

Hvilke stegepander bruger kokke? Se hvilke der anvendes mest

Er du nysgerrig på, hvilke stegepander professionelle kokke selv anvender i køkkenet, hvad en god stegepande indebærer og hvad der er vigtigt i udvælgelsesprocessen? Så læs med her, og bliv kloger...

Læs mere