Spring til indhold

Artikel: Hvad er en airfryer?

Hvad er en airfryer?

Hvad er en airfryer? En airfryer er en køkkenmaskine, der bruger varm luft til at tilberede maden. Mange betegner den også som en lille ovn, dog kan den tilberede de fleste madvarer på halvdelen af tiden end en traditionel ovn. 

En airfryer er desuden en køkkenmaskine, hvis tilberedning minder om en frituregryde, blot uden de store mængder olie. Det er derfor et langt sundere alternativ til frituremad, hvor du samtidigt opnår det sprøde og saftige, som man kender fra friturestegning.

Det populære køkkenredskab har efterhånden indtaget det danske marked, og er blevet fast inventar i mange hjem.

Skal en airfryer varme op?

Så hvad er en airfryer, og skal din airfryer varme op? En airfryer tilbereder maden ved hjælp af varm luft, som cirkuleres rundt i maskinen ved høj hastighed. Du bruger derfor 90% mindre olie end hvis du lavede maden i en frituregryde, men uden at gå på kompromis med smagen.

Du kan derfor bruge den i stedet for en almindelig ovn, hvilket også er gavnligt for din elregning. En airfryer har nemlig et lavt strømforbrug, og tilbereder maden hurtigt. Dertil behøver den ikke opvarmning inden, og du sparer derfor også strøm på det.

Hvordan bruger man en airfryer?

Det smarte ved en airfryer er, at det er en blanding af en frituregryde, varmluftsovn og mikrobølgeovn. Du kan derfor lave et stort udvalg af retter i din airfryer.

Hvordan bruger man en airfryer? Du tilsætter blot lidt olie og sætter maden i skuffen. Derefter skal indstille tid og temperatur, og så er det bare at vente på, at din mad er færdig.

Men hvad kan man bruge en airfryer til? Der er et stort udvalg af populære retter, som kan laves på din maskine. Her er især kylling, pommes frites og fiskefileter populære retter. Dog er der også kommet mange opskrifter på kager, muffins eller andre desserter, som kan laves i maskinen.

Hvad er fordelene ved en airfryer

Der er mange fordele ved at købe en airfryer. Som nævnt ovenfor får du en alsidig maskine, som kan tilberede lækre retter til dig uden brug af store mængder fedtstof.

Fordele ved en airfryer:

  • Op til 90% mindre olie
  • Jævn varmefordeling
  • Hurtig tilberedning
  • Lavt energiforbrug

Så næste gang, at nogle spørger “hvad er en airfryer”, kan du forklare dem, hvorfor netop dette køkkenredskab, er blevet så populært.

Er en airfryer bedre end en traditionel ovn?

Mange har efterhånden erstattet brugen af en traditionel ovn med en airfryer. Dette skyldes mange ting, men særligt den hurtige tilberedningstid samt mindre behov for fedtstof gør airfryeren til et suverænt og overlegent valg af køkkenmaskine. 

Der er dog større retter, som eksempelvis en kalkun eller stor flæskesteg, som kan have svært ved at passe i en airfryer. Du bør derfor overveje dine behov, inden du vælger størrelsen på din maskine. En fordel er, at den ikke optager særligt meget plads, men de helt små maskiner kan desuden ikke indeholde så meget. 

Er du glad for at tilberede mindre ting ad gangen, som eksempelvis sprøde pomfritter eller alverdens andre tilbehør, er en airfryer fuldstændig genial. 

Hvad kan jeg tilberede i en airfryer?

Der er stort set ingen begrænsninger når det kommer til tilberedning af mad i en airfryer. Den smarte køkkenmaskine tilbereder de fleste ting som både kød, grøntsager, brød og kage uden problemer. Det er derfor kun fantasien - og størrelsen - der sætter grænser. 

Der findes efterhånden et hav af opskrifter, som henvender sig tilberedning i en airfryer. Du skal derfor ikke frygte at mangle inspiration, da der er masser at finde på både nettet og i diverse kogebøger.

Læs mere

Airfryer vs actifry - Hvad er forskellen & hvilken er bedst?

Airfryer vs actifry - Hvad er forskellen & hvilken er bedst?

Det kan være svært at vurdere en airfryer vs actifry, når man er på udkig efter køkkenapparatet. Begge maskiners formål er at lave hurtig og nem mad, som ikke kræver meget olie. Begge er derfor et ...

Læs mere
Hvordan måler man en stegepande

Hvordan måler man en stegepande? Find den rette pande

Er du også i tvivl om, hvilken størrelse din stegepande har, og hvordan man kommer frem til et specifikt mål på den? Så har vi samlet de vigtigste skridt til dig her, så du engang for alle kan hav...

Læs mere